
To musi być dobre !
Lasagne jest wyjątkowym daniem, które nadaje się zarówno na rodzinne obiady, jak i posiłki biznesowe. Sprawa jest o tyle prosta, że rzeczywistości gulasz mięsny można przygotować wieczorem, aby w dniu, w którym robisz lasagne, wystarczyło zrobić sos beszamelowy i wszystko przełożyć warstwami. Tak więc, jak widzisz, przygotowanie jest bardzo proste. Zapraszamy do zapoznani się z dokładnym przepisem i życzymy powodzenia w przygotowaniu.
Aby zrobić lasagne, potrzebujesz:
15 płatów lasagne
Sos boloński
500 g mielonej wołowiny
1-2 łyżki oleju do smażenia
2 marchewki
2 cebule
1 seler
400 g passaty pomidorowej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Pieprz czarny, sól do smaku
Gałązka tymianku
Łyżka suszonego oregano
Kilka liści laurowych
Sos beszamelowy
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
650 ml mleka
150 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Jak przygotować idealny sos boloński
Najważniejsza część to gulasz mięsny z pomidorami, od tego zaczynamy.
W dobrze rozgrzanym garnku zeszklić posiekaną cebulę, dodać seler oraz startą marchewkę. Następnie partiami wkładać mięso co chwilę mieszając.
Gdy mięso będzie już wstarczjąco ugotowane, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy: tymianek, oregano, liście laurowe, pieprz i sól.
Następnie wrzucić do garnka passaty pomidorowej, przykryć i gotować przez ok. godzinę
Jak przygotować sos beszamelowy
W garnku lub patelni roztopić masło i dodać mąkę, wymieszać do uzyskania zacieru, a następnie podsmażyć przez około 2 minuty. Powoli wlewać mleko energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gdy już sos zgęstnieje, dodajemy starty ser.
Lazania:
Włączyć piekarnik na 180-190°C
Weź naczynie żaroodporne, na którym wszystko ułożysz. Spód naczynia posmaruj odrobiną masła, a następnie wlej około 100 ml sosu, a następnie ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne. Rozprować warstwę sosu pomidorowego z mięsem, polej sosem beszamelowym. Czyność powtórz 4-krotnie.
Pieczemy w piekarniku około 50 minut.
To musi być dobre! Mamy nadzieję, że skorzystasz z przepisu. Oraz, że Tobie i twoim najbliższym będzie smakowało. Staniesz się naczelnym kucharzem w domu!
Smacznego ! 🙂